Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?

Bonde söker bönder

Du har redan hört det hundratals gånger: Om vi ska rädda klimatet, måste vi ändra våra levnadsvanor. Vi måste drastiskt minska vårt intag av kött- och mejeriprodukter. Helst ska vi sluta flyga också.

Det jobbiga är att det stämmer. En stor del av ansvaret ligger på oss som individer i de val vi gör. Men vi måste komma tillrätta med själva systemet också, inte minst livsmedelssystemet. Och några av de viktigaste personerna i sammanhanget är våra bönder. De står inför en till synes omöjlig uppgift: Att på samma yta och med minskad klimatpåverkan producera mat åt allt fler människor. Gränsen för hur mycket mark som globalt bör odlas och användas till livsmedelsproduktion är nämligen nådd - samtidigt som befolkningen väntas öka till 10 miljarder människor år 2050.

bonde soker bönder samtal

Här måste vi hjälpas åt. Bönder, politiker, forskare och företag. Adam Arnesson på Jannelunds Gård i Mullhyttan är en bra bit på väg. Sedan 2015 har han varit med i ett forskningsprojekt som visat på väldigt lovande resultat. Genom att öka andelen vegetabilier har gården minskat sin klimatpåverkan till hälften samtidigt som den nu kan mätta dubbelt så många människor. Med bibehållen biologisk mångfald och öppna landskap dessutom. Och som havregrädde på moset har Adam fått mer pengar i fickan.

klimatpåverkan jannelunds gård

Men en enstaka bonde är ingen bonde, skulle man kunna säga. Vi behöver fler! Till att börja med tio stycken, som inom ramen för ett EU-finansierat forskningsprojekt (UNISECO) vill vara med och utveckla framtidens hållbara lantbruk ihop med Elin Röös, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), och oss på Oatly. Det enda som krävs för att vara med är att man idag har någon form av animalieproduktion, kan tänka sig att öka andelen grödor för humankonsumtion (alltså växter som människor kan äta) och är beredd på att hänga kvar i minst tre år.

Nu låter det kanske som att vi tar lite väl lätt på det hela. Vi pratar trots allt om att ställa om gårdar med helt olika förutsättningar och med redan gjorda investeringar. Men vi har en plan, som Sickan skulle sagt, och förhoppningsvis kan det här bli för deltagarna vad man på managementspråk brukar kalla en win-win. Samtidigt som de bidrar till att rädda klimatet, får de möjlighet att bygga en ekonomi med sikte på framtiden. Efterfrågan på växtbaserad mat kommer nämligen bara att fortsätta öka och tids nog kommer politiken (och kanske subventionerna) också att hänga med.

Är det här kanske något för dig? Här kan du läsa om alla detaljerna i projektet.